Landgoed Salentein

Hoe organiseer je een succesvolle brainstormsessie?


Tijdens een brainstormsessie deelt men ervaring en visie met elkaar. Alle ideeën komen letterlijk op tafel. Dat kan een hele inspirerende manier zijn om oplossingen te bedenken voor concrete uitdagingen binnen een bedrijf of organisatie. Maar om een succesvolle brainstormsessie te organiseren is het belangrijk om deelnemers uit hun comfort zone te halen. Dat kan versterkt worden door letterlijk een andere – externe – ruimte te kiezen voor de bijeenkomst. Zo wordt een brainstormsessie succesvol:

Formuleer een motiverende startvraag
De behoefte aan een brainstormsessie komt meestal vanuit een huidig probleem. Door deze uitdaging concreet te formuleren wordt duidelijk wat de verwachting is van de bijeenkomst. Het is belangrijk om veel aandacht te schenken aan het goed formuleren van de startvraag. De mensen die uitgenodigd zijn, kunnen hier al bij betrokken worden. Zo wordt verbinding en verantwoordelijkheid gecreëerd om te werken aan een doel dat er toe doet en versterkt het gevoel van betrokkenheid bij de deelnemers. Vergeet niet hoe belangrijk het is wie er deelneemt aan de brainstormsessie. Nodig mensen uit met een positieve en open denkhouding maar ook mensen die kritisch kijken, experts op een bepaald gebied, mensen met verschillende rollen binnen het bedrijf of de organisatie en misschien wel buitenstaanders, voor een optimale groepssamenstelling.

Bouwstenen verzamelen
De volgende stap is divergeren: bedenk met de groep een zo groot mogelijke variëteit aan mogelijke oplossingen. Het doel van deze fase is zo veel mogelijk ideeën te creëren. Daarbij gaat het niet om kwaliteit maar om kwantiteit: hoe meer ideeën, hoe groter de kans dat er dé oplossing tussen zit. Diversiteit aan oplossingen komt met name voort uit de verschillende referentiekaders van deelnemers. De ideeën komen namelijk uit allerlei verschillende invalshoeken. Om goed op gang te komen kan er gebruik gemaakt worden van creatieve werkvormen die passen bij de groep, met de daarbij benodigde materialen.

Ideeën door een trechter
Zo halverwege de brainstormsessie wordt gekeken naar de kwaliteit van de ideeën. Het aantal wordt teruggebracht tot er maar een paar sterke ideeën overblijven. Daarbij gaat het niet alleen om selecteren maar ook om combineren. Wellicht vormen losse puzzelstukken samen een mooi plan voor de toekomst. Wanneer je in deze fase samen afspreekt waarop je gaat selecteren en concreet maakt wat een goed idee is, ontstaat er minder discussie.

Acties bepalen
Het kan een valkuil zijn om na een brainstormsessie, vooral in de ideeën te blijven zitten. Essentieel voor het organiseren van een succesvolle brainstormsessie is dus het vertalen van de uitkomsten naar handelingen. Hoe de bijeenkomst ook verloopt, eindig altijd met het bepalen van een realiseerbare actielijst. Zorg dat je hiermee al de volgende dag aan de slag kunt en bewaar alle andere ideeën – wellicht zit daar nog iets tussen wat de volgende keer opnieuw bekeken kan worden.

Een goede brainstormsessie kent ook regels: vraag de deelnemers hun oordeel uit te stellen tijdens de divergerende fase. Daarnaast is het helemaal niet verkeerd als de brainstorm wat chaotisch verloopt. Laat logica los! Verdiep je in de ideeën van anderen en denk door vanuit hun inbreng. Dit zorgt voor heel veel ideeën in een korte tijd.

Wil je echt eens iets anders? Combineer de brainstormsessie eens met een out-of-the-box activiteit zoals schapendrijven of een brug bouwen. Op deze manier stel je je teambuilding ècht op de proef! Benieuwd naar de mogelijkheden van een inspirerende brainstormsessie op Landgoed de Salentein? Neem gerust even contact op!

Nieuws

Teambuilding

15 oktober 2019

Het bouwen van een team, teambuilding, is belangrijk in een onderneming. Het zorgt voor een positieve flow in je onderneming. Werknemers worden hierdoor enthousiast en gemotiveerd. Het zorgt voor een onderlinge band en een goede samenwerking. Allemaal de neuzen dezelfde kant op en een goed teamgevoel onderling, dat is het doel van iedere organisatie. Met […]

Lees verder

De vergadertrends van 2019

1 oktober 2019

Vergaderen dat blijven we altijd doen. De vraag is wel; hoe houden we het leuk en inspirerend? Vandaar dat we vandaag de 5 vergadertrends van 2019 met jullie delen. Inspiratie op locatieVergaderen op een bijzondere en inspirerende locatie zoals een monumentaal pand, een statig landhuis of een duurzame buitenlocatie biedt direct inspiratie voor de deelnemers. […]

Lees verder

DE 3 LEKKERSTE COCKTAILS VOOR DEZE ZOMER

5 augustus 2019

Nu de zomer officieel begonnen is, brengen we onze tijd natuurlijk het liefste door met een verkoelend drankje op een zonnig terras. Tijd om de drie lekkerste zomerdrankjes even op een rijtje te zetten: POJITO Wijncocktails zijn steeds meer in opkomst. Wij steken de klassieker Mojito in een nieuw jasje met wijn van onze eigen […]

Lees verder

Restaurant

Bijeenkomsten

Trouwen

Catering

Schrijf je in op onze nieuwsbrief